WK 2017

Alle artikels die te maken hebben met het Wk van 2017

Gianni Moscon gediskwalificeerd

De Jury in Bergen heeft de Italiaanse renner Gianni Moscon gediskwalificeerd. Hij was gevallen en kwam tussen de auto's terug. Hierbij hing hij in het zicht van de camera aan de ploegleiderswagen. De Italiaan leek nog dicht bij de overwinning tot hij in de laatste kilometers door Alaphilippe uit het wiel werd gereden. De laatstgenoemde werd echter ook nog ingerekend door het peloton.


Sagan wint Wk

Pete Sagan wint voor de derde keer op rij het wereldkampioenschap op de weg. Dit op zichzelf is al een wereldrecord. Na een hele wedstrijd onzichtbaar rijden was hij daar in de chaotische finale op de juiste plaats om het af te maken. Hij houdt Kristoff op een paar centimeters afstand en blijft werelkampioen.

 

Eerste Kopgroep

De eerste kopgroep bestond uit Amador, Asadov, Cunne, McKenna, Magnusson, Marinnen, Mraouni, Smit, Vermeulen en Zhupa. Het peloton is niet bang voor deze kopgorep en geeft ze ongeveer tien minuten voorsprong. Zodra het peloton gecontroleerd wordt is het al snel gedaan met de koplopers. Op 117 kilometer van het einde moet de Fin Marinnen al afhaken. Het peloton wordt aangevoerd door Tsjechen wat heel opvallend is. Maxm Belkov rijd 8 kilometer later weg uit het peloton. Al snel rijdt hij naar de kopgroep toe. 

 

Hayman geeft op.

Matthew Haymen uit Australië moest opgeven omdat hij in de afdaling tegen een auto opgereden was. Zijn koele rectie was: "het zou fijn zijn als auto's zich in het proffesionele wielrennen ook professioneel gedragen. Op tweeëntachtig kilometer van de streep zijn alle vluchters weer bijgehaald.

 

Julien Vermote doet wat vertrouwd is

Julien Vermote , Belg doet waar hij goed in is. Op kop rijden voor zijn kopman. In de Tour de France reed hij het meeste kilometers op kop van iedereen en ook op het WK vandaag was hij weer te zien. Helaas voor hem kwam hij ten val waardoor hij moest opgeven. Ook Nederlandse sprinter Danny van Poppel moest de race verlaten

 

Groep met Boom in de aanval

Als Boom in de aanval gaat krijgt hij al snel een paar medevluchters: De la Cruz, Pantano, Wellens De Marchi, Haig, Haller en Odd Eiking. De laatstgenoemde Noor is een jonge renner met veel potentie. De groep blijft lang vooruit maar gaat niet aan winnen toekomen.

 

Dumoulin+chaotische finale

Nog vijfentwintig kilometer te gaan en Dumoulin heeft al drie keer versnelt. Alle aanvallen lopen op niets uit. Ook niet die van Gilbert, van Avermaet en Terpstra. Die van Alaphilippe daarintegen wel. Hij krijgt Gianni Moscon met zich mee en lijkt het te gaan redden tot we geen beeld meer kregen. Door een technische storing bij de Noorse televisie werd de vaste camera bij de finish uitgezonden terwijl er nog maar drie kilometer te gaan was! Als de renners de bocht uit komen is het een heel peloton. Kristoff gaat als eerste de sprint aan maar verliest net van Sagan die voor de derde keer op rij wereldkampioen wordt. 

1

Peter Sagan Slowakije
2 Alexander Kristoff Noorwegen
3 Michael Matthews Australië
4 Matteo Trentin Italië
5 Ben Swift Groot-Brittanië
6 Greg van Avermaet België
7 Michael Albasini Zwitserland
8 Fernando Gaviria Colombia
9 Alexey Lutsenko Kazachstan
10 Julian Alaphilippe  Frankrijk 

Voorbeschouwing WK mannen op de weg

Het WK op de weg gaat dit jaar in Bergen gereden worden. Het is een lang en zwaar parcours met bijna geen meter vlak. Het gaat over een rond parcours met een herhalende heuvel. Hiernaast zie je de heuvel. Het is een zware klim als je hem vaak moet doen. Niet zwaar genoeg om Sagan of Mathhews uit te schakelen. Wel zwaar genoeg voor een open race. Het feit dat het parcours voor zowel aanvallers als sprinters zal het een spectaculaire race maken om te kijken.

 

De Favorieten

 

De huidige wereldkampioen Peter Sagan is de topfavoriet op dit parcours. In een aanval is hij een van de sterkste maar ook in een massasprint kan hij winnen. Mocht een aanval of een kleine groep winnen zullen we zeker moeten uitkijken voor mannen als Michal Kwiatkowski of Greg van Avermaet. Beide sterk in de aanval en met een goed eindschot. De Pool kwiatkowski beleeft een fantastisch seizoen. Met de winst van Milaan-San Remo (Waar hij bovengenoemde Peter Sagan versloeg in de sprint) en San Sebastian heeft al twee grote klassiekers op zak. Ook van Avermaet heeft al een geweldig seizoen achter de rug met heel wat Voorjaarsklassiekers op zijn naam. Net als Sagan is dit een geweldig parcours voor hem. De Australiër Michael Matthews won dit jaar twee etappes in de tour. Hij is de kopman van Australië en van ham kan heel wat verwacht worden. Hij is een goede man voor de heuvels maar ook zeker niet te onderschatten in een sprint. Van de favorieten hebben zowel Sagan als Kwiatkowski al eens de regenboogtrui mogen dragen.

Peter Sagan
Peter Sagan

 

Outsiders

Hier volgen wat outsiders van dit wereldkampioenschap:

België: Tim Wellens en Tiesj Benoot van België maken een reële kans om de overwinning te behalen op dit wereldkampioenschap ook als taan ze in de schaduw van kopman van Avermaet. Beide Belgen kunnen hun geluk proberen vanuit een vlucht.

Nederland: Team Nederland is aanvallend ingesteld met renners als Boom Dumoulin en Terpstra. Ze zullen proberen aan te vallen om met een solo het peloton voor te blijven.

Noorwegen: Het thuisland is dit jaar zeker niet kansloos. Met twee favorieten komen ze hier met een heel sterk team. Helaas werken Boasson Hagen en Kristoff niet met elkaar vanwege het incident in Oman.

Frankrijk: Zowel Julian Alaphilipe als Tony Gallopin zijn geschikt voor het parcours in Bergen. Gallopin won ooit twee etappes in de tour in zijn eigen stijl. Alaphilippe heeft net als Gallopin een aardig eindschot. Hij is een heuvelspecialist en dus zeker goed voor dit parcours mocht de koers hard gemaakt worden. Dit zal waarschijnlijk gaan gebeuren aangezien veel ploegen daar baat bij hebben.

Portugal: Hoewel Portugal geen groot wielertalent heeft hebben ze wel een oud wereldkampioen met de naam Rui Costa. Hij zal gokken op een aanval in de laatste rondes. Mocht hij mensen mee krijgen kan hij altijd rekenen op zijn bovengemiddelde sprint of gebruik maken van zijn underdog rol net als toen.

Italië: Matteo Trentin lijkt enorm goed in vorm te zijn de laatste tijd. vier etappes in de Vuelta de Primus classic zijn hier het resultaat van. Hij heeft als honderdste renner in alle grote rondes een etappe gewonnen. Kan hij zijn vorm doortrekken op dit WK? Ook sprinter Elia Viviani lijkt in vorm te zijn ook al moet hij eerst de heuvels overkomen.

Colombia: De ploeg van Colombia heeft één grote favoriet: Fernando Gaviria. Met en fantastische en groeiende sprint + zijn klimcapaciteiten is hij zeker iemand om naar uit te kijken. Ook Restrepo en Molano zijn in een sprint vanuit een kleine groep niet te onderschatten

Kazachstan: Alexey Lutsenko lijkt zich ontwikkeld te hebben tot één van de grootste motoren van het peloton. Zodra hij ervandoor gaat mag het peloton meteen wel beginnen met achtervolgen. Als hij iets ruimte krijgt zal hij deze benutten. 

Groot-Brittanië: Met renners als Owain Doull, Ben Swift en Adam Blythe hebben ze redelijke outsiders aan boord. Echte kampioenen zijn het echter niet. Niet in de sprint en ook niet omhoog.

Denenmarken: Denenmarken heeft twee kanshebbers in huis. Zowel Kragh Andersen als Cort Nielsen zijn kanshebbers voor het wereldkampioenschap. De jonge Cort Nielsen kan rekenen op zijn sprint terwijl Andersen het van een aanval moet hebben. Beide jongens zijn goed om in de gaten te houden de komende jaren.

Rusland: Rusland brengt Ilnur Zakarin als kopman voor dit jaar. Hij kan ons zomaar verrassen. Mocht het op een sprint uit komen kunnen ze altijd nog de kaart van Alexander Porsev trekken. 

Tsjechië: Met Zdenek Stybar hebben ze een echte hardrijder bij zich. Hij kan zeker in de laatste kilometers voor een verrassing zorgen. Zoals hij dit ooit deed in de Tour. Dit jaar probeerde hij het op de Champs Elysees helaas voor hem zonder succes.

Zwitserland: Ook Zwitserland is een land dat een zware koers of een aanval nodig heeft. Met Albasini als 'sprinter'en Kung als hardrijder zullen ze één van deze dingen moeten proberen.

Luxemburg: Kan Luxemburger Bob Jungles hier voor een verrassing zorgen? Gaan we Drucker of Kirsch zien in de sprint, het antwoord volgt zondag.

Oostenrijk: De enorme Marco Haller was de man van Katusha die Groenewegen op de Champs Elysees naar de overwinning hielp. Kan hij hier voor eigen kansen gaan?

 

 

Je kunt wel zeggen dat dit een hele mooie editie van het wereldkampioenschap gaat worden. Twee soorten renners krijgen hun kans. Maar wanneer krijgen de klimmers nou eens een kans op die regenboogtrui? Het antwoord is volgend jaar. Het WK van 2018 zal verreden worden in Oosterntrijk en heeft de nodige hoogtemeters.

 

Links:

Volledige deelnemerslijst WK 

Foto

Dumoulin wint Wk tijdrijden

Tom Dumoulin wint het wk tijdrijden bijna met gemak. Hij laat nummer twee Roglic bijna een minuut achter zich. Chris Froome pakt de bronze medaille. Wilco Kelderman wordt nog knap zevende. Hij leek niet te stoppen als hij bij elke tussentijd verder uit liep. Uiteindelijk koos hij niet om van fiets te wisselen, misschien wel omdat het begon te regenen. Wilco Kelderman daarentegen wisselde wel van fiets. Het was een mooie tijdrit om te zien. De beste tijd van de eerste groep werd gezet door Belg Yves Lampaert. Kelderman verbeterde daarna die tijd. Voordat de laatste groep begon zette Oliviera de beste tijd. Hij werd uiteindelijk nog vierde in de uitslag. Het is een mooie dag voor het Nederlandse wielrenner. Na van Vleuten bij de vrouwen wint Dumoulin bij de mannen.

 

Valpartij Dennis

Rohan Dennis was goed op weg naar zilver totdat hij op het natte wegdek ten val kwam. Toch startte hij weer goed op en leverde hij nog een knappe achtste plaats op. Tony Martin oud-wereldkampioen behaalde een negenede plaats. Zoals hij voorspeld had van zichzelf. Ergens in de top 10. De meest opvallende renner in de top 10 is misschien wel Jan Tratnik. Een eendagsvlieg of is hij iemand om in de gaten te houden?

1 Tom Dumoulin  44:41
Primoz Roglic  
3 Chris Froome  
4 Nelson Oliviera  
5 Vasil Kiriyenka  
6 Gianni Moscon  
7 Wilco Kelderman  
8 Rohan Dennis  
9 Tony Martin  
10 Jan Tratnik  

Voorbeschouwing+starttijden Wk tijdrijden.

Wie gaat dit jaar het wereldkampioenschap op de weg winnen? Zal Tony Martin op Mount Floyen zijn wereldtitel kunnen verdedigen of gaat Dumoulin ermee vandoor.

 

Tom Dumoulin

Sinds de Giro is zijn hele seizoen hierop gericht geweest. Het WK in Bergen. Als één van de beste tijdrijders van de wereld en met een parcours geschikt voor hem lis hij de topfavoriet.

 

Tony Martin

De Duitser was de snelste tijdrijder van de afgelopen jaren. DIt jaar heeft hj het minder mee gehad. In zijn eigen land bij de tourstart wilde het al niet. En nu is het parcours ook niet perfect voor hem. Mount Floyen is 3,4 kilometer lang met een gemiddelde stijgingspercentage van 9%. 

 

Chris Froome

Kan hij zijn topvorm van de Tour en de Vuelta nog langer doortrekken of gaat de vermoeidheid toeslaan? Het antwoord hierop zullen we pas morgen ontdekken

 

Rohan Dennis

De Australiër is bij lange na niet kansloos als de weg stijgt en is niet te stoppen op het vlakke. Dat maakt hem naast Dumoulin misschien wel de topfavoriet. Maar hoe fit is hij? na een opgave in de Vuelta is dit de grootste vraag over hem.

 

Starttijden

Renner tijd
 Wilco Kelderman 15:33
Bob Jungels 16:53
Macej Bodnar 16:54
Rohan Dennis 16:55
Primoz Roglic 16:56
Chris Froome 17:00
Tom Dumoulin 17:02
Tony Martin 17:03

De Outsiders:

Tejay van Garderen

Bob Jungles

Macej Bodnar 

Primoz Roglic

 

Kritiek Tony Martin

Viervoudig wereldkampioen Tony Martin uitte kritiek op het parcours van het wereldkampioenschap tijdrijden. Tegen Cyclingnews zei hij dat hij als regerend wereldkampioen alles ging geven maar zijn kansen klein achtte. Ook had hij kritiek op het toestaan van de fietswissel. "Een tijdrit moet op een tijdritfiets gereden worden."